The disaster artist

The disaster artist


Ηταν η Κυριακή των κινηματογραφικών βραβείων αυτή που πέρασε. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο βραβεία δίνουμε στο τέλος της χρονιάς – συνήθως ουδείς ασχολείται. Αν την Κυριακή κάποιος έπαιρνε ένα βραβείο θα το έπαιρνε ο ΠΑΟΚ και ο ιδιοκτήτης του, ο καλός Ιβάν Σαββίδης. Τον τίτλο της ταινίας μας τον δίνουν οι Αμερικάνοι: The disaster artist.

Τα όσα έκανε ο ΠΑΟΚ αυτό τον τελευταίο μήνα ξεπερνούν την λογική – το χω ξαναγράψει. Μπορεί μια ομάδα καμιά φορά να παρασυρθεί από την ευφορία της στιγμής, να νοιώσει μια αίσθηση παντοδυναμίας, να πιστέψει ότι τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει και πάνω στο καλύτερο να εκτροχιαστεί. Λάθη κάνουν και οι καλύτεροι: αλλά τα λάθη που έχει κάνει αυτό τον καιρό ο ΠΑΟΚ δεν τα θυμάμαι από ομάδα ποτέ.

Φάνηκε στα Γιάννινα

Το ότι υπήρχε κίνδυνος να πληρώσει η ομάδα σαχλαμάρες οπαδών ήταν φανερό ήδη από το περίφημο ματς στα Γιάννινα. Σε ένα παιγνίδι που οι γηπεδούχοι υποδέχτηκαν τον ΠΑΟΚ με διάθεση να τον χειροκροτήσουν ως πρωταθλητή, οι οπαδοί της ομάδας άνευ λόγου και αιτίας κάνανε ντου σε κεντρικές θύρες, έβγαλαν από το γήπεδο ανθρώπους με εισιτήρια, προκάλεσαν φθορές στο γήπεδο και απειλούσαν να διαλύσουν την πόλη. Τους κάλυψε η τοπική αστυνομία και για να μην ξαναβρεθεί η ομάδα σε τόσο δύσκολη θέση ζήσαμε δυο πρωτοφανείς αποφάσεις: ο αθλητικός εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη για επεισόδια, παρά τις σχετικές εκθέσεις που έφτασαν στην ΓΓΑ, και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης απαγόρευσε και τις μεμονομένες (!) μετακινήσεις οπαδών, λέγοντας ότι δεν θέλει να τιμωρηθεί καμία ομάδα (!) και κριθεί αυτό το υπέροχο πρωτάθλημα στα δικαστήρια. Αντί το γεγονός να λειτουργήσει ως καμπανάκι συναγερμού, στο ματς με τον Ολυμπιακό μοιράσανε στον κόσμο ρολά ταμειακής μηχανής για να τα πετάξει στο γήπεδο, βάλανε πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού ένα τύπο με φάκελο στην αστυνομία για ρίψεις αντικειμένων σε γήπεδα, κι όταν το ρολό που πέταξε χτύπησε τον Γκαρσία μιλούσαν για ψευδαισθήσεις τραυματισμών: όμως κι αυτό ακόμα είναι πταίσμα μπροστά στο αυτογκόλ που έβαλαν στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Το απίστευτο αυτογκόλ

Ο ΠΑΟΚ μίλησε χθες για «στημένη απόφαση»: αν το πιστεύουν αυτό πρέπει ο Σαββίδης να κοιτάξει τριγύρω του να δει ποιοι τον έστησαν. Για τα όσα γίνονται σε ένα γήπεδο υπάρχουν ελάχιστοι μάρτυρες που μπορεί να γίνουν δεκτοί από τον αθλητικό δικαστή: για το συγκεκριμένο περιστατικό οι μόνοι αξιόπιστοι μάρτυρες ήταν ο διαιτητής, η αστυνομία και οι παρατηρητές. Η αστυνομία έβγαλε λάδι τον ΠΑΟΚ για τα επεισόδια μετά το τέλος του ματς, αλλά συνέλαβε τον δράστη κι αυτό ήταν πρόβλημα. Ωστόσο είναι στα υπέρ του ΠΑΟΚ ότι οι κάμερες λειτούργησαν – ένας καλός δικηγόρος θα το πρόβαλε ως απόδειξη καλώς προθέσεων. Οι παρατηρητές ήταν αλλού και δεν είδαν τίποτα. Εμενε ο διαιτητής Αρετόπουλος, ο οποίος συνέταξε ένα φύλλο αγώνα γράφοντας γενικότητες που δεν θα στεναχωρούσαν κανένα. Όταν το είδα το φύλλο αγώνα, ο πρώτος που πίστεψα πως θα την γλυτώσει ο ΠΑΟΚ ήμουν εγώ: η ασάφεια ήταν τεράστια, το άρθρο 15 με το οποίο παραπέμφθηκε έχει  αλλάξει και κανείς μα κανείς στα θεσμικά όργανα δεν κυνηγάει τον ΠΑΟΚ: στη Σουπερλίγκα π.χ τρέμουν μην τους κόψει ο Σαββίδης την χορηγία της Σουρωτής.

Τι έπρεπε να κάνουν οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ; Να φροντίσουν να μην ξαναεμφανιστεί στη διαδικασία ο μοναδικός μάρτυρας που θα μπορούσε να τους κάψει, δηλαδή ο διαιτητής. Χωρίς επιπλέον μαρτυρίες θα μπορούσαν είτε στην πρώτη εκδίκαση, είτε στην έφεση να σπείρουν αμφιβολίες. Θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η διακοπή έγινε με ευθύνη του Ολυμπιακού π.χ κάνοντας πάντα την αυτοκριτική τους για το περιστατικό: πάλι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουν, πλην όμως θα είχαν μια ελπίδα λόγω και της ασάφειας του άρθρου 15 με το οποίο πέρυσι είχε καταδικαστεί ο ΠΑΟ, αλλά που στο μεταξύ φέτος τροποποιήθηκε. Αντί να κάνουν αυτά τα απλά, έβγαλαν στην φόρα μια ασήμαντη παράμετρο της ιστορίας, ένα τυπικό λάθος στο φύλλο αγώνα που διορθώθηκε. Ο θόρυβος και η ένσταση που έκανε ο ΠΑΟΚ για το αν ο Γκαρσία σωστά δηλώθηκε, ανάγκασε την πρόεδρο της πειθαρχικής  επιτροπής να ζητήσει μια συμπληρωματική μαρτυρία από τον Αρετόπουλο. Ο μόνος μάρτυρας που μπορούσε να κάψει τον ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε σε συμπληρωματική έκθεση. Κι αυτή τη φορά, επειδή δεν την έγραψε στα αποδυτήρια της Τούμπας, αλλά στο σπίτι του πρόσθεσε και ότι την διακοπή την αποφάσισε, όταν ο γιατρός του ΠΑΟΚ του είπε ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού χτύπησε από αντικείμενο. Και η τιμωρία από πιθανή έγινε αυτόματη.

Το παιγνίδι της επικοινωνίας

Σκεφτόμουν πως είναι δυνατόν μια ομάδα να κάνει μια τέτοια κουταμάρα. Και χθες ακολούθησε άλλη μια: η διαρροή ότι το δικαστήριο είναι στημένο (!), χωρίς καμία περεταίρω εξήγηση. Στις αθλητικές πειθαρχικές  επιτροπές υπάρχουν πλέον τακτικοί δικαστές. Το χαρακτηριστικό τους είναι η αμοιβαία εκτίμηση – αυτός είναι ο λόγος που στις εφέσεις δύσκολα αλλάζουν πια οι πρωτόδικες αποφάσεις. Αν χαρακτηρίζεις «στημένο» τον δικαστή που σε δίκασε πρωτόδικα, πως άραγε περιμένεις να σε κρίνει η Εφέσων με επιείκεια; Αν το κάνει, δεν είναι σαν να δικαιώνει το χαρακτηρισμό που ελαφρά τη καρδία απένειμες σε συναδέρφους;

Αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνουν αυτά και βρίσκω μια μόνη εξήγηση: ο ΠΑΟΚ χαίρεται με το παιγνίδι της επικοινωνίας, λαχταρά να ταΐζει με αποκλειστικότητες ένα ολόκληρο μιντιακό σύστημα, που πιθανότατα βοηθά τον Σαββίδη να χτίσει ένα ηγετικό προφίλ. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις της δικαιοσύνης κι όχι με εντυπώσεις: οι εντυπώσεις δεν αρκούν, παρά μόνο για να κάνουν τον κόσμο του ΠΑΟΚ να νοιώθει αδικημένος. Νομίζω πως για αυτό δεν χρειαζόταν τίποτα, δηλαδή ούτε ενστάσεις για τον Γκαρσία, ούτε χαρακτηρισμοί δικαστών, ούτε αποκαλύψεις στα site και στα ραδιόφωνα: όποιος χάνει ένα ματς στα χαρτιά έτσι νοιώθει.

Αντικυβερνητική διαδήλωση

Ο εκνευρισμός που δημιουργήθηκε είχε και άμεσο αντίκτυπο στην ομάδα. Ο Μίχελς πήγε στη Νέα Σμύρνη κι έκανε τον νταή στα επίσημα σε μια στιγμή που οι παράγοντες του ΠΑΟΚ έπρεπε να συμπεριφέρονται σαν μικροί λόρδοι. Ακολούθησε το ξύλο του Κωνσταντινίδη με τον Καλτσά στην Τρίπολη – πως με τέτοια συμπεριφορά παραγόντων να πείσεις ότι είσαι θύμα; Φυσικό ήταν να χάσει το μπούσουλα και ο καλός Λουτσέσκου: στην Τρίπολη νόμιζε πως θα αντιμετωπίσει τον φοβισμένο Πανιώνιο, γέμισε την ομάδα μεσοεπιθετικούς και κυνηγούς και τον διέλυσε ο Παντελίδης στις αντεπιθέσεις. Δυο ματς είχε μπροστά του ο ΠΑΟΚ πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ, που όταν στραβοπάτησε στο Περιστέρι είδε το πρωτάθλημα να απομακρύνεται: ο ΠΑΟΚ έχασε το πρώτο στα χαρτιά και το δεύτερο, σχεδόν μόνος του, κάνοντας του κόσμου τα λάθη. Είμαι περίεργος τι θα πουν στον Σαββίδη που σίγουρα πληρώνει ένα σωρό κόσμο για να κάνει ή να λέει κουταμάρες.

Πήρανε, όμως, την ΕΠΟ θα πει κάποιος: τρομερή επιτυχία, ειδικά αν σκεφτείς ποιοι την διοικούν. Τόσο πολύ τον τρέμουν τον Σαββίδη, που τις αλλαγές των αρχιδιαιτητών στον ΠΑΟΚ τις μάθανε από τις εφημερίδες! Αντε τώρα να τρέχει ο άνθρωπος να βρει άκρη με την Εφέσεων. Και με τον πρωθυπουργό, που είναι λέει στεναχωρημένος γιατί ο φίλος Ιβάν επέτρεψε να εξελιχτεί το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στη Σαλονίκη σε αντικυβερνητική διαδήλωση….